Sint en Piet:

Home Hyves Gastenboek Recepten: Liedjes Prijzen Beschikbare datums en tijden

Recepten:

Recepten:

Speculaas:

400 gram bloem;
2,5 theelepels bakpoeder;
1,5 theelepel speculaaskruiden;
200 gram boter;
250 gram bruine basterdsuiker;
75 gram amandelsnippers.


Bloem zeven en mengen met het bakpoeder, de speculaaskruiden en het zout. Basterdsuiker en (koude) boter toevoegen. Kneed een soepel deegje en laat dat vervolgens een nacht staan. Zo trekt de geur van de kruiden in het deeg. Wie een speculaasplank heeft kan die met meel bestuiven en er stukjes deeg indrukken. Anders deeg uitrollen en koekjes snijden. Koekjes op een beboterd bakblik met amandelsnippers bestuiven. Vervolgens in een matig warme oven(160 graden) bruin en gaar bakken.

 

Pepernoten:

Gebruik bovenstaand recept maar vergeet het amandelschaafsel. Draai bolletjes van het deeg en bak ze op een ingevete plaat ongeveer een kwartier in een matig warme oven (160 graden).

 

Borstplaat:

12 lepels suiker;
4 eetlepels water, melk of room;
smaakmaker: vanille-, citroen-, cacao-, of frambozenessence evt. Cacao of oploskoffie.

Suiker met het water, de melk of de room heel langzaam aan de kook brengen. Zo'n 5 minuten laten koken. Als een druppel van het mengsel hard wordt in koud water is het goed. Wie cacao of oploskoffie wil gebruiken kan die gelijk met de suiker te koken zetten. Andere smaakstoffen pas toevoegen als de pan van het vuur af is. Figuren voor suikerbeesten van tevoren invetten. Wie geen figuren heeft kan een ingevette bakplaat gebruiken. Giet daar het suikermengsel op en laat het hard worden. Snijd kleine borstplaatjes uit het bijna uitgeharde mengsel. Neem de borstplaat met een schuivende beweging van de bakplaat af.

 

Caramel snoepjes:

450 gram suiker;
1 zakje vanille suiker;
3 eetlepels water;
50 gram boter;
2 eetlepels stroop;
3 deciliter melk;
1,5 deciliter room.

Suiker, vanillesuiker en water in een steelpannetje onder zachtjes roeren aan de kook brengen. Vervolgens boter en stroop toevoegen. Als de boter gesmolten is ook de room en de melk toevoegen. Op hoog vuur 15 minuten laten doorkoken. Daarna de pan van het vuur nemen en het mengsel opkloppen tot het dikker wordt. Schenk de vloeistof vervolgens in een bakblik met hoge randen waarin de caramel kan afkoelen en opstijven. Eenmaal koud geworden kan de caramel met een mes - in het bakblik - in blokjes worden gesneden.

 

Schuimpjes:

3 eiwitten;
375 gram poedersuiker.

Oven op laagste stand voor verwarmen. Mixer en grote schaal ontvetten met azijn en keukenpapier. Eiwitten stijfkloppen in schoon gemaakte kom. Als de eiwitten stijf zijn, 2 eetlepels poedersuiker in de kom zeven. Daarna nog een minuut mixen. De rest van de poedersuiker door het mengsel scheppen. Schep op een ingevette bakplaat kleine hoopjes van het schuim. Bak die schuimjes in 2 uur in de voorverwarmde oven op de laagste stand. Na het bakken schuimpjes laten afkoelen op een taartrooster.

eten.gif